Dişeti Çekilmesinin Başlıca Belirtileri ve Nedenleri

Diş eti çekilmesi, diş etlerinizin diş yüzeyinden geri çekilerek dişinizin veya dişinizin diş yüzeyinin daha fazla açığa çıkması durumudur. Bu, diş kaybına yol açabilecek kötü ağız sağlığının ciddi bir sonucudur.
Dişeti Çekilmesinin Ana Nedeni
Diş eti çekilmesinin ana nedeni, periodontal (diş eti hastalığı) adı verilen bakteriyel bir enfeksiyona sahip olmaktır. Bu, diş kayıpları bir diş eti ve kemikten tutunup yavaşça ayrıldığında olabilir. Küçük bir dokunuş dişlerin hareket etmesine neden olabilir ve yemek yemek veya çiğnemek diş kaybına neden olabilir.
Agresif diş fırçalama
Çok fazla kuvvetle çok sert fırçaladığınızda dişlerinizdeki mine tabakasının aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir.
Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkmak
Gıcırdatma veya diş sıkma veya yetersiz bir oklüzyon veya ısırma da büyük bir durgunluğa neden olabilir. Gıcırdatma, dişlerinizi takmak, çene ağrısı ve hatta dişlerinizi kırmak gibi bir dizi başka soruna neden olabilir.
Hormonal değişiklikler
Hormon değişiklikleri diş eti çekilmesine neden olabilir. Daha fazla kadın hormonu (östrojen ve progesteron) diş etlerinize daha fazla kan akışına neden olur ve bu da diş etlerinin daha hassas veya diş eti çekilmesine karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olur.
Sigara içmek
Sigara içiyorsanız bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. Sigara içmek, bağışıklık sisteminizle ilgili alanlarda iltihaplanmaya neden olur ve bu da bağışıklık sisteminizi enfeksiyonlarla mücadelede daha az etkili hale getirir. Diş eti hasarınız olduğunda, sigara içmek diş etlerinizin iyileşmesini de zorlaştırır.
Tütün
Diş eti hastalığı gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biridir. Tütün kullanıcılarının dişlerinde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilen sakızlı plak bulunma olasılığı daha yüksektir.
genler
Ailenizde diş eti çekilmesi öyküsü varsa diş eti hastalıkları geliştirme olasılığı artabilir. Araştırmalar, insanların yaklaşık yüzde 30’unun genetik olarak periodontal (diş eti) hastalığına duyarlı olduğunu bulmuştur.
Dişeti Çekilmesinin Belirtileri
Diş eti çekilmesinin belirtileri şunlardır:
- Fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanayan diş etleri,
- Dişlerinizin pozisyonundaki değişiklikler,
- Kırmızı, şiş diş etleri,
- Ağızda kötü tat,
- Kötü nefes alma,
- Dişlerin alt kısmında çizgiler veya çentikler olup olmadığına bakın,
- Gevşek veya kaymış dişler,
- Görünür şekilde küçülen diş etleri.